Kreatívne návody

Plný pohár vďaky – Ako viesť deti k vďačnosti?

Každý rodič túži, aby jeho dieťa bolo vďačné. Vďačnosť je jedna z našich rodinných hodnôt. Veríme, že mať vďačné srdce, je jeden z najlepších spôsobov ako byť v živote šťastným. Vzbudiť vďačné srdce – uvedomovať si, ale i dokázať vypovedať svoju vďačnosť – treba sa učiť.

I na toto sa u nás zrodila aktivita: Ako deťom pomôcť vyjadrovať vďaku.

A keď sa človek – či celá rodina cíti ako v ponorke, mať vďačné srdce, je životne dôležité.

Stovky situácií, kedy s deťmi už nevládzeme, sme unavení – riešime konflikty, napomíname, zvolávame, prehovárame, rýchlo ich naháňame večer do postele….. Byť rodičom – nie je len tak. Občas mám pocit, že riadiť 1000 člennú firmu by bolo jednoduchšie ako viesť vlastnú rodinu.

Ale i napriek všetkým týmto veciam vieme, že to má zmysel a prinesie to svoje ovocie. A aby sme sa nezbláznili alebo neutápali v týchto negatívach, každý večer si spolu s deťmi vzbudzujeme vďačné srdce. Vďačné srdce prekryje negativizmus, kritiku, odkloní negatívne myšlienky a nasmeruje nás na to podstatné. Keď vidíme a počujeme akí sme bohatí , zrazu to, čo nám chýba alebo to zlé, čo sa deje – stráca svoju kreditbilitu.

Ako na to?

Pripravte si sklenený pohár, veľkosť odhadnite – alebo dajte deťom na výber rôzne veľkosti, ktoré si trúfajú naplniť. Na pohár nalepte papierové srdce a pripravte si malé papieriky.

Každý večer máme spoločný čas na ďakovanie. Za každú vďaku, ktorú vyslovia – vhodia pokrčený papierik, kým pohár nie je plný. Papieriky môžete nahradiť kamienkami – ktoré pekne cinkajú, alebo čímkoľvek – čo sa deťom páči.

Naplnený pohár presypeme do veľkej sklenenej vázy, ktorú si dáme ako náš týždenný cieľ. Na konci týždňa spočítame všetky naše vďaky. U nás to bolo 745 vypovedaných prejavou vďačnosti.

Pravidlá:
U nás platí, že vďaka musí byť adresná. My sme ďakovali Ježišovi. Takže nie len „Ja ďakujem za môjho ocka. Ale: „ Ďakujem Ježiš, za môjho ocka.“
Tí väčší mali za úlohu pozrieť sa hlbšie pod povrch vďaky – a vytiahnuť z nej viac, než možno vidieť len očami.

počítanie vďák

Veľké počítanie vyslovených vďák

Táto aktivita priniesla novú vôňu do našej rodiny. Je to taká malá zmena, ktorá prináša zmenu atmosféry v rodiny.

Pozývam Vás, nechajte i vy rozvoniať svoj domov vďačnosťou.

A ak putujete po ostrove, naplnený pohár vďakou – môže byť hnacím palivom na to, aby ste sa dostali na ďalší ostrov.

Ako na to a čo ma viedlo k tejto aktivite nájdeš i v tomto videu tu

Ako transformovať túto aktivitu a motivovať deti k opakovaniu učiva, alebo sa len tak sa zahrať a porovnať si svoje vedomosti, to nájdete v článku Pohár vedomostí – Ako motivovať deti k opakovaniu učiva

Takí boli nadšení, že si vzali svoj nový pohárik a ďakovali ďalej.

Zapojili sa i najmenší

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.