Kreatívne návody

Stroskotali ste v karanténe či v dištančnom vzdelávaní? Ako to prežiť?

Boli sme 4 týždene v karanténe.

Zostať doma uväznení so 6 deťmi – je celkom výzva i pre rodiča – profíka.

Možno sa mnohí cítite ako v karanténe, i keď vás Covid nezasiahol, lebo ste doma s deťmi, ktoré musíte učiť- alebo dohliadnuť, aby sa učili sami – či online.

Tak sa z rodinného života rýchlo stane ponorka. Doslova. Ponorka, z ktorej niet cesty von a kyslíku v nej rýchlo ubúda.

My sme sa rozhodli vzdelávať deti doma dobrovoľne, a sme na tejto ceste domáceho vzdelávania už 6. rok. Momentálne máme 3 školou povinné deti + predškoláka. Viem, že je to iné ako mať deti v dištančnej forme vzdelávania, ale i napriek tomu, je v tom čosi spoločné.

Aj preto Vás chcem týmto článkom povzbudiť – ponúknuť niekoľko aktivít, ktoré nám pomohli počas karantény i ponorky – zamerať sa na pekné veci v rodine, osviežiť každodennú rutinu a priblížiť sa viac jeden k druhému.

Ponúkam Vám možnosť nadýchnuť sa i v tej ponorke, aby ste nemuseli iba čakať, kedy z nej vyjdete von. Je to možné!

Posádka, ktorá putuje a objavuje

Život v rodine je dobrodružstvo samo o sebe. Zabezpečiť svoju posádku, ošatiť ju, ochrániť od nebezpečenstva číhajúceho všade okolo – fyzického i toho virtuálneho, bojovať o vzťahy, srdcia, odpustenia. … Ani najlepšie videohry sa nevyrovnajú tomuto reálnemu dobrodružstvu – keď sa malá skupina s malými osadníkmi ocitá na opustenom ostrove a snažia sa o každodenné prežitie. Keď čelia každodenným trápeniam s internetovým pripojením, časovaním svojich povinností, pocitom či sa ich dieťa učí dostatočne, či niečo nepremešká,….Možno lídri tejto skupiny často bojujú s pocitom viny či hanby – čo povedia ostatní osadníci z iných ostrovov, alebo veľkí náčelníci, ktorí mali – majú na starosti vzdelávanie ich malých osadníkov. Strach a očakávania sa chcú dostať na váš ostrov a vy sa neviete, alebo už nevládzete brániť.

Tento opustený ostrov však ponúka viac ako pevná zem, na ktorú si bol zvyknutý. Neboj sa nazrieť do jeho vnútra a preskúmať ho bezpečne i nebezpečenstve.

Poklady na ostrove

Je to situácia, ktorá si žiada novú stratégiu prežitia a odpovedať na otázky, ktoré boli roky skryté. Teraz sa mnohí z nás ocitajú na tomto opustenom ostrove a musia pracne kopať, aby našli odpovede na tie najdôležitejšie otázky prežitia. Tí odvážni, ktorí začnú kopať, nájdu nie len odpovede, ale i drahocenný poklad. Poklad rodiny, spoločného času, poklad príležitosti spoznať svoje deti viac: poklad rozhovorov, odvahy a dôvery, ba množstvo iných krásnych diamantov.

Tento ostrov ponúka príležitosti, na ktoré nebol na pevnej zemi čas. Čas spýtať sa svojich osadníkov po čom túžia, čo by radi vedeli, čo by radi poznali. Ich odpovede budú jedinečné a neopakovateľné – pre toto výnimočné obdobie. Nebojte sa ich zachytiť – dôverujte svojim deťom. Šlabikáre a čísielka tú budú tie isté i neskôr, ale jedinečná a výnimočná odpoveď možno len raz.

Chcem vás povzbudiť :

Neboj sa! Zvládneš to! A ako odmenu si odnesieš tieto krásne poklady, ktoré ti už nikto nevezme.

Milý rodič, chceš preskúmať tento opustení ostrov? Ak áno, vezmi svoje deti a vydajte sa na dobrodružnú cestu po ostrove.

Ako na to? 4 typy a návody, ktoré nám pomohli prejsť ostrovom a spestriť náš rodinný život?

Verím, že to prinesie občerstvenie do vášho súčasného putovania, nech ste kdekoľvek.

Foto: Kenny-Sexton, George Desipris, -Suzy Hazelwood

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.