Homeschooling | Rodina vo výstavbe

Ako s deťmi prežiť advent – zabaľte svoj rodinný život do príbehu a putujte na Vianočné ostrovy

U nás doma sú Vianoce synonymom Narodeninovej oslavy Pána Ježiša. Pripravujeme sa na ňu cez adventné obdobie a vrcholí veľkou párty.

Vždy k tomu patrili rôzne aktivity, výroba adventného kalendára, vianočná výzdoba. Túžila som, aby sme tento čas trávili kvalitne, vediac prečo to robíme a komu tá všetka paráda patrí. Lebo ona k tomu naozaj patrí, lebo On si zaslúži prísť v tej najväčšej paráde.

Niekedy som sa tým všetkým nechala tak pohltiť, že sa to stalo mojou modlou. Tak som sa zamerala na výkon a prinesenie všetkých tých nádherných aktivít, že som zabudla na podstatné – že príprava začína v našich srdciach a v našich vzťahoch. Zabudla som, že nálada a atmosféra je na oslavách tá najdôležitejšia vec, ktorú si každý z nás zapamätá.

A tak ako šiel čas a pribúdali deti, zostávalo čoraz menej času na parádne aktivity a všetko okolo. Začali prichádzať jednoduché, spontánne nápady, ktoré sa stali našou tradíciou a nezabrali toľko času na prípravu, lebo sme to tvorili spontánne a spoločne spolu s deťmi.

Tak vzniklo putovanie na Vianočné ostrovy počas adventu. Viem, že to bol jeden z tých nápadov, ktoré prichádzajú z neba na zem a prinášajú do našej rodiny niečo nové.

Deti milujú príbehy, dobrodružstvá, tajomstvá a rady preskúmavajú. Preto nepotrebujete nič, len zabaliť svoj rodinný život, a to čo radi robíte, do príbehu. Napríklad do príbehu putovania po Vianočných ostrovoch, ktoré nám pomôžu viac preskúmať tajomstvo Vianoc a pripraviť nás na narodeninovú oslavu roka.

Čo sú Vianočné ostrovy?

Sú to štyri ostrovy, ktoré počas adventu navštívime. Každý rok majú iný názov a iné sa tam dozvieme. Každý ostrov si pomenujem podľa toho, čo chcem deťom odovzdať, a na čo sa chceme ako rodina počas adventu zamerať. Často sa to celé tvorí počas putovanie, a niekedy názov ostrovu viem iba pár dni pred pristátím.

Mojim cieľom je, aby to bolo vždy jednoduché, lebo viem, že ak mám prehnané očakávania, časom narazím a som sklamaná. A to nie je mojim cieľom. Chcem, aby sme si to ako rodina užili a tešili sa zo spoločného času, ktorý trávime netradične.

Tak poďme zabaliť rodinný život do príbehu

Príprava na putovanie

Cesta je dlhá a vyžaduje prípravu. Môžete sa plaviť, letieť, bicyklovať – čokoľvek je pre vás typické, alebo čo sa vám páči. My sa plavíme. A keďže priestor na lodi je obmedzený, každý si môže vziať len pár hračiek / tento rok 3 /. Ostatné zbalíme do škatule a odložíme na celý advent do komory.

Je to hra, no zároveň dobrý štart ako si začať upratovať v našich srdciach a v našich mysliach. Nebyť zaprataný, ale pripravený prijímať nové veci. Vždy to viedlo naše deti k väčšej kreativite a k pokoju. Začali ešte viac používať veci okolo seba a hrať sa hry, ktoré sa dovtedy nehrali. Je to aj odmena pre rodiča – spoznávať deti iným spôsobom a mať takmer vždy upratané. Viac nájdeš v tomto videu tu

Príprava nášho plavidla

Naše plavidlo – dom si vždy vyzdobíme, aby bolo rozpoznateľné na našich cestách. Dekorujeme ho ako to bežne robievame, no niekedy to deti nakopne tak, že vyzdobujú ako blázni. Takže huráaa. Konečne to nezostáva iba na mne – bežné veci, ktoré robíme – zabalíme do príbehu a dáme im nové meno.

Intergalaktické kormidlo

To je náš adventný veniec, ktorý je citlivý na svetlo a modlitbu. Vtedy ním vieme točiť a vždy ideme tým správnym kurzom a sme napojený na nášho hlavného Kapitána. Každé ráno sa pri ňom stretávame a hovoríme si – čo nás čaká.

Tiež pred spaním, keď ďakujeme za to, čo sme preskúmali, alebo čo sme sa naučili na danom ostrove.

Vydávame sa na cestu

Každú nedeľu je čas presunu na iný ostrov, ktorý nám čosi odkryje. Tu je obrovský priestor – čo to môže byť, záleží na vás, na veku detí, na tom, kde ako rodina práve ste a čím žijete.

Tento rok som vzala biblický vianočný príbeh a vytiahla z neho nasledujúce myšlienky. Síce sú stále vo vývojí a nechávam si v tom priestor, a tiež chcem byť citlivá na to, čo k nám príde. Takže vám ponúkam na kuk moje poznámky>

OSTROV KREATIVITY

  • príbeh: Zjavenie anjela Panne Márii
  • myšlienka – ako Boh kreatívne poslal Ježiša na Zem
  • hovoríme o Bohu ako o najväčšom Tvorcovi – tvoríme a robíme veci kreatívne
  • aktivity: robenie medovníčkov, stavanie Betlehema z prírodných materiálov

Deti podnecujem, aby skúsili bežné veci a povinnosti robiť inak, ako sú zvyknuté. Vyzdvihujem ich kreativitu a snažím sa viac si všímať – čo robia. Keďže sme dostali množstvo potravín, môžeme varíť špeciality a byť kreatívny i v kuchyni. A nechcem zabúdať na vzťahy – ako si kreatívne preukazovať lásku a pomoc.

NUDA je veľmi dobrý pomocnik a vedie ku kreativite. Preto na tomto ostrove nemáme pripojenie na wifi. Uvidíme, či nestratíme wifi signal na celej našej ceste :}

OSTROV POMOCI alebo VZŤAHOV

  • príbeh: Máriina návšteva u Alžbety
  • myšlienka: buď to bude poukázanie na vzťahy alebo pomoc
  • aktivity: návštevy rodín, priateľov, mať spolu viac aktívneho času, potešiť darčekmi našich priateľov, rodinu, darovať si vzájomnú pomoc doma ale i navonok – napr. bezdomovcom – priniesť jedlo, teplé deky,….

OSTROV BOŽIEHO HLASU

  • príbeh: Jozefov sen
  • myšlienka: ako k nám hovorí Boh
  • aktivity: rozprávanie sa o snoch – ak niekto bude mať, souking music – počúvanie Božieho hlasu a maľovanie počas hudby, rozprávať alebo pozerať príbehy – kde Boh hovorí k ľuďom, akým spôsobom to robí, ktorý sa nám najviac páči. Tiež byť viac zameraní na vzájomnú komunikáciu, rozprávať sa, hrať sa hry na rôzne druhy komunikácie – pantomíma, mimika,….ešte to nemám premyslené 🙂

OSTROV MÚDROSTI a POZNANIA

  • príbeh: putovanie Troch kráľov
  • myšlienka: múdrosť, ktorú nám dáva Boh, ale i múdrosť ako poznanie vesmírnych javov, ktorá priviedla Troch kráľov k Ježišovi
  • aktivity: vesmír – kreatívne aktivity ako Boh stvoril vesmír, alebo múdrosť a poznanie – čo Boh hovorí o nás – kto sme v Ňom, kým je naša rodina, kto sú naši súrodenci.

BEZ ELEKTRINY

Vždy pár dni pred Vianocami sa ocitáme na ostrove, kde nie je elektrina. Tento rok asi využijeme dni, ktoré zostávajú do Vianoc, po 4. adventnej nedeli. Takže nesvietime, ale používame sviečky, baterky. Samozrejme, že existujú výnimky. Toto je najobľúbenejšia časť z celého putovania. Prvýkrát sme nepoužívali ani umývačku, pračku, žiadne elektronické spotrebiče. Vždy si to ale upravujeme a prispôsobujeme, aby nám to sedelo. Vytvára nám to priestor pre väčšiu blízkost, okrem toho, že je to zábava.

MAPA NA CESTE

Kreslíme si mapu našej cesty, kde si značíme, čo sme preskúmali, kde sme boli, ako nás to obohatilo a ako nás to pripravuje na narodeninovú oslavu Kráľa. Nakreslíme si štyri ostrovy na veľký plagát a na konci týždňa ho deti vyfarbujú a dokresľujú.

PRÍPRAVA DARČEKA PRE OSLÁVENCA

  1. Príprava: počas putovania nezabúdame na darček pre oslávenca. Učíme deti, že príprava našich sŕdc je jeden z najkrajších darčekov, ktoré môžeme Ježišovi dať. Tak ako sa parádime na oslavu svojho kamaráta, hľadáme preňho darček a venujeme tomu úsilie, tak i Ježiš si zasluhuje minimálne takúto prípravu.
  2. Tiež nechávame priestor na rozhovory a vlastnú detskú kreativitu, čo by chceli Ježišovi priniesť. Rozprávame sa o tom, čo by ho potešilo a pracujeme na tom. Veľakrát deti hovoria o skutkoch, o tom ako by sa mohli zlepšiť vo svojom správaní a veľakrát to nejde. Potom sú sklamané a smutné, že nezvládli situáciu, že darček nebude dosť dobrý. S týmto typom darčeka sú spojené prvé dva ostrovy. Preto ich radšej vedieme ešte k inému typu darčeku.
  3. Osobný darček – ktorý si Ježiš cení podľa mňa najviac. Snažíme sa deti viesť k osobnému vzťahu s Ježišom, aby s ním mali osobnú skúsenosť. Posledné dva ostrovy nadväzujú práve na tento typ darčeka, kde je vytvorený väčší priestor na stretávanie sa s Nim.

I keď sa advent už začal, nikdy nie je neskoro vydať sa s nami na cestu. Zabaľte svoj život do dobrodružného príbehu a vydajte sa s nami. Ak sa pridáte, dajte nám určite o tom vedieť, pretože pútnici držia spolu. Môžte nám zazdieľať fotky ako vyzerala vaša príprava, napísaťnázvy vašich ostrovov, čo ste preskúmali, poslať fotky ako trávite advent s deťmi vy.

Požehnaný advent plný dobrodružstva. Vidíme sa na Najväčšej párty storočia.

Niečo k Vianociam, ostrovom a ako to vyzeralo u nás – dozvieš sa v týchto dvoch videách. Každý týždeň pribudne ďalšie o novom ostrove. Začíname – cesta a Ostrov kreativity

Autor: Janka Ugroczy
titulná fotka: Inbal Malca

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.