Kreatívne návody

Pohár vedomostí – Ako deti motivovať k učeniu, i tie najmenšie?

K tejto aktivite ma inšpiroval náš pohár vďaky, ktorý sme si doma vymysleli, aby deti motivovali k vyjadrovaniu vďák a spoločne si tak vzbudzovali vďačné srdce. O tom sa dočítaš v článku Ako viesť deti k vďačnosti.

Ak si ho nečítal, ide o to, že na pohár nalepíš papierové srdce, ktoré predstavuje srdce rodiny a vhadzujú sa doň pokrčené papieriky, kamienky, čokoľvek. Jeden kamienok predstavuje jednu vďaku. A ďakujeme, kým naše srdce sa nenaplní.

Ako transformovať túto aktivitu na opakovanie učiva, vedomostí alebo len tak sa zahrať?

Na pohár / vhodnej veľkosti, aby ho bolo možné naplniť / nalepte to – čoho sa opakovanie týka. Ak budete skúšať vedomosti o Afrike – nalepte kontinent Afriky a pod. Za každý poznatok, či vetu s informáciou k téme, deti vhodia kamienok alebo papierik, lentilku – ktoré môžu na konci zjesť ako odmenu .

Odmeny sú dôležité a deti motivujú. Preto odmeňujeme vždy, keď sa im niečo podarí, keď niečo zvládnu či idú za svoje hranice, ….

  1. môžete do pohára vhadzovať niečo sa dá zjesť / cukríky, lentilky,…/
  2. môžete vhadzovať kamienky či papieriky a urobiť si úrovne naplnenia a podľa toho bude stanovená odmena / napr. 1.úroveň – jeden kopček zmrzliny, 2.úroveň – 2 kopčeky zmrzliny, 3.úroveň – 3 kopčeky /alebo čokoľvek iné.

Dôležité je – že odmenu dostanú vždy.

Ak sa učíte matematiku, môžete deťom pripraviť, alebo vytlačiť príklady a každý – správne vypočítaný, vhodí do pohára. Počíta pokiaľ chce. Buďte pripravení mať veľkú zásobu, lebo ak nastavíte úrovne odmien, je možné, že deti budú počítať a počítať.

My sme plnili, „pohár 10“. Jakubko mal napísať akékoľvek príklady, ktoré sa rovnajú desiatim. Je prváčik. Odmenou bola obľúbená zmrzlina. Za 8 príkladov bol jeden kopček, za 15 – 2 kopčeky. Príklady sa nesmeli opakovať.

So štvrtáčkou Tami, sme takto plnili „pohár B“ – vybranými slovami po B. Vymyslieť naozaj môžete naozaj čokoľvek.

A ak putujete po ostrove, naplnený pohár, či už vďakou, alebo vedomosťami – môže byť hnacím palivom na to, aby ste sa dostali na ďalší ostrov.

Príjemné putovanie a verím, že zažijete trochu zábavy v ponorke – či na opustenom ostrove.

Ilust.foto: Leah Kelley

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.