Denník dyslektického dinosaura | Rodina vo výstavbe

Rodič ako hrdina

Byť rodič – to nie je len tak. Nedávno si sa len narodil, prvých desať rokov si si ani nie vedomý, čo tí dospeláci vlastne robia. Zmysel života vidíš v objavovaní dinosaurov, jednorožcov a iných vyhynutých bytostí. Najlepšiu cestu k tomu vidíš – stať sa kozmonautom, princeznou alebo smetiarom. V ďalších piatich rokoch života už nerozumieš nie len dospelákom, ale už ani sebe. Vlastne tebe nerozumie v tomto veku nikto, a jediné – čo by ti pomohlo – je stať sa super-hrdinom. Ďalších desať rokov sa z toho dostávaš, čosi pochytíš od dospelákov a potom je už načase stať sa rodičom.
Aspoň u mňa to tak bolo. 24 ročný som si vzal prekrásnu Janu a o dva roky sme boli rodičmi. Len pre obraz – dnes je náš prvorodený už jedenásť ročný a pred dvomi mesiacmi sa nám narodilo naše šieste Bábo.

Imitovanie

Ale poďme naspäť na začiatok môjho otcovstva.
Živo si pamätám, ako stojím v daždi na zastávke autobusu v Petržke a hlavou mi ide “uvedomenie”. Som manžel a otec…
… Som manžel a otec … mal by som tak vyzerať, pôsobiť, obliekať sa, rozprávať…
… lenže dospelákov je veľa druhov. Aký dospelák budem ja? Rodič? Ako to budem robiť??? A tak som začal imitovať.

V hlave mi pritom beží film o nezodpovednom otcovi, ktorý ozaj úprimne – nemá chuť sa hrať.

Naučil som sa prebaľovať / Tobinka/, zapraviť si košeľu, tváriť sa zodpovedne… Celkom to šlo. Pár rokov. Až som zistil, že sa strácam. Nemám prepojenie s manželkou, deti ma nudia, dospelosť len imitujem… Jedno z tých temných období, ktoré nechcete, aby sa vám stali. Pritom ich zúfalo potrebujete.

Takže prestrih. Bežím horou, okolo hmla, ubehnuté cca 15km a nie som si istý, či to dám až domov. V hlave mi pritom beží film o nezodpovednom otcovi, ktorý ozaj úprimne – nemá chuť sa hrať. Ten otec som ja. V tom čase už mám tri deti. Nakoniec som domov dobehol, ale bolo to o chlp (o tom ako sa stratiť v lese, bude iný článok).

Nastáva precitnutie z “uvedomenia”. Veď moja najsilnejšia stránka je – super hrdina.

Batman sa vracia

Takže si to zhrňme. 10 rokov bol môj život samý dinosaurus a ďalších 5, super hrdinovia = väčšina môjho života – než som sa stal otcom. Nastáva precitnutie z “uvedomenia”. Veď moja najsilnejšia stránka je – super hrdina. Viem o nich všetko, hravo si poradím s kategorizáciou akejkoľvek príšery, či potenciálneho spoločníka zo sveta sauropodov, raptorov, teropodov, drakov, červov, hadov, mastodontov, všetkých šablozubých kreatúr, goblinov, Cybertronu čí Gotham city. Ak si porozumel aspoň polovici týchto kľúčových slov – mám návrh pre tvoj život – poď sa stať – super hrdinom. Spomeň si – kým si bol od svojho počiatku – a znovu objav svoju super schopnosť!!! Neboj sa jej. Si výnimočný – si výnimočná. To, že si sa narodil do doby ako je táto, znamená, že ťa Boh vystrojil schopnosťami žiť v tejto dobe – hrdinský – super život. A tie schopnosti vydoluješ. Ak sa chceš vydať na túto cestu a objaviť v sebe super-hrdinu, môžu ti pomôcť tieto tri otázky:

  1. O čom bolo prvých 15 rokov tvojho života?
  2. Druhá otázka je ešte dôležitejšia, preto si jej odpoveď radšej zapíš do denníka: Prečo?
  3. Poslednú otázku mi položil včera môj syn: Ak by si mohol mať ľubovolné domáce zviera. Ale ozaj ľubovolné. Čo by to bolo?

Odpovede čakám v komentoch

Autor: Gusto

Podobné články

2 Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.