Family in progress | Rodina vo výstavbe | Uncategorized

Prečo vešiame svetielka na Vianoce? A ako to súvisí s ich podstatou?

Svetielka, stromčeky, ……. vianočná výzdoba už od konca novembra. Občas veľká kritika, hlavne veriacich ľudí: „vytráca sa zmysel Vianoc, ľudia zabúdajú na ich podstatu a sústredia sa len na vonkajšok a parádu.“

Možno áno a možno nie. Mala som obdobie, keď som nechcela robiť prehnanú výzdobu, venovať úsilie na všetku tú parádu len preto, lebo som nechcela byť ako tí, ktorí stratili skutočný zmysel Vianoc. Dnes to vidím inak.
Jedna vec je – že mi nepatrí právo súdiť a hodnotiť kto, čo, prečo to robí. A tá druhá? Teším sa zo všetkýc tých svetielok, z tej veľkej parády okolo Vianoc, bez ohľadu na to – prečo to ľudia robia.

Párty roka

Lebo viem, prečo to robím ja, a čo to pre mňa znamená.
Vianoce sú pre našu rodinu oslava, keď oslavujeme Ježišove narodeniny. Advent ako príprava na VIANOCE JE PRÍPRAVOU NA NAJVÄČŠIU PÁRTY ROKA.

Na narodeninové oslavy detí sa pripravujeme, nakupujeme darčeky, vyzdobujeme v téme Mickeyho, McQueena, Frozen, … vešiame balóniky, pečieme, alebo si dávame robiť tie najparádnejšie torty. V ten deň sú naše deti princovia a princezné, všade okolo nich sláva a radosť z ďaľšieho roka, že sú našou súčasťou.

O čo viac slávy a parády si zaslúži Ten, vďaka ktorému všetko máme a vďaka ktorému sme tu. O čo viac pozornosti a príprav si zaslúži ten, ktorý nám ponúka bezpodmienečnú lásku, prijatie, pokoj a radosť. Ten, ktorý nám vydobyl slobodu a život v Kráľovstve. 

Túto slávu si zaslúži náš Kráľ, Priateľ, Záchranca – náš Ježiš, ktorého narodenie slávime Vianocami. 
ZASLÚŽI SI MAŤ TÚ NAJVEĽKOLEPEJŠIU OSLAVU, NAJMEGA VÝZDOBU. Všetky tie svetielka sú pre neho. Či ich niekto vešia pre Neho alebo nie, ja viem, že sú pre Neho. Prinášajú svetlo do tmy. A keďže On je tým svetlom  v tmách, vždy keď sa pozriem na svetielka – spomeniem si na Neho. 

Preto na Vianoce vyzdobujeme, pečieme s deťmi tortu pre oslávenca a prinášame mu dary. Čo je na tejto narodeninovej oslave úžasné je, že darčeky dostanú všetci, ktorí prídu. Dokonca ten najväčší dar a tým je ON – a to, čo ti môže ponúknuť,ak tento dar sa rozhodneš prijať.

Dary pre oslávenca

Aké dary dávame my Ježišovi?
Deti hovoria, že Ježiš má všetko a nič nepotrebuje. Tak trochu je to pravda a tak trochu nie. Má všetko v zmysle, že mu všetko patrí, veď skrze neho bolo všetko stvorené – i my. Ale je džentlmen, a preto si nevezme nasilu niečo, čo mu sami nechceme dať: či už seba, náš život, našu dôveru, …
Nazri do svojho srdca a hľadaj, ktorú časť svojho života by si chcel darovať Ježišovi k týmto narodeninám. Možno tvoje financie, rodinný život, deti …. možno tvoju dôveru, a možno mu prvýkrát v živote odovzdaš svoj život a získaš tým nový život. 

Ak máš pocit, že všetko okolo je čudné, že Vianoce prestávajú dávať skutočný zmysel, možno stačí nazrieť iba do svojho srdca a zmeniť trochu optiku.

PRETO ĎAKUJEM VŠETKÝM, KTORÍ PRISPELI K VÝZDOBE NA NAJDÔLEŽITEJŠIU OSLAVU ROKA.

titulná foto: Jamie Davies

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.