Kreatívne návody

Ako spestriť rodinný život? Stroskotajte na opustenom ostrove.

Ako na to?

Zahrajte sa na posádku, ktorá bojuje o svoje prežitie na opustenom ostrove, alebo posádku, ktorá ide preskúmať neobjavené ostrovy. Deti milujú hru, zábavu a všetci vieme, že tak sa ľahšie učia.

Zabaľte svoj život do príbehu a bežným veciam vymyslite nové mená: napr. – náš adventný veniec sme volali – intergalaktické kormidlo, pri ktorom sa každý večer zhromažďujeme a určujeme ďalší smer. Počítač by mohol byť navigačný systém, ktorý dáva potrebné informácie k ďalšiemu smerovaniu. Prepojte to čo sa deti učia pri vašom putovaní a urobte z bežných vecí veci dobrodružné.

Ak deti skúšate, alebo nejakým spôsobom preverujete čo sa naučili, môžete použiť aktivitu Pohár vedomostí, ktorý by sa mohol stať vašim kormidlom, alebo pohonom na presun na ďalší ostrov.

Každý týždeň sa vydávame na nový ostrov, na ktorom objavujeme čosi nové. Počas adventu sme putovali po Vianočných ostrovoch – Boli sme na Ostrove pomoci – kde sme si pomáhali viac ako bežne to robíme, a spestrili sme to hrou na Anjela, Ostrove kreativity – tvorili sme, piekli sme, na Ostrove počúvania – hovorili sme si o komunikácií, hrali pantomímu, vyjadrovali pomocou mimiky rôzne pocity,….. Všetko bežné, čo robíme, prispôsobíme jazyku putujúcej a objavujúcej posádky, napr: „Posádka, pripravte sa, o 10 minút sa bude podávať večera.“

Môžete si obliecť špeciálne oblečenie, alebo si ho vyrobiť. Vyrobiť si mapu, aby ste nestratili smer a občas byť bez elektriky a svietiť iba sviečkami ako na opustenom ostrove. Alebo si zapáľte v krbe či založte oheň na dvore a nechajte sa zohriať esenciou prežitia – ohňom.

Putovať, či stroskotať na ostrove si vyžaduje byť zameraný na prežitie, mať lásku, byť si nápomocný a byť hlavne vďačný za každý jeden deň. Preto by vám pri vašom putovaní mohli pomôcť hra na anjelov – vzájomná pomoc v rodine a rodinné srdce vďaky – ako deti viesť k vďačnosti. .

Skôr ako o veľké aktivity, ide o nastavenie a ponorenie sa do deja. Môžete si vybrať ostrovy podľa toho, čo sa deti práve učia, alebo čo by ste ich chceli naučiť vy.

Verím, že to prinesie občerstvenie do vášho súčasného putovania.

My sme naše putovanie zacielili na adventné obdobie, ako to vyzeralo nájdete v článku Ako prežiť s deťmi advent, ktorý vám môže ponúknuť inšpiráciu. O tom čo sme popri tom robili nájdete aj v našich youtube videách

Ilust.foto: Katherine Mccormack

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.