Homeschooling

Ako zvládnuť homeschooling alebo čo mi pomáha nezblázniť sa so 6 deťmi

Už počas strednej školy sme sa s manželom venovali deťom. Boli to deti z detských domovov a preto sme pri podávaní prihlášok na vysoké školy, uvažovali aj o pedagogike. Teraz to už vidím ako zásah z hora, že ani jeden z nás túto školu nevyštudoval, no „učiteľmi“ sme zostali vo svojich srdciach. Gustík učil v súkromnej škole a obaja sme pracovali v materskom centre. No keď prišlo na „vzdelávanie“ vlastných detí, celé sa to akosi otočilo.

Všetko ide podľa predstáv

Skôr ako sme začali čeliť povinnej školskej dochádzke, spoznala som pedagogiku Montessori. Bolo to vďaka mojej priateľke, ktorá bola pre mňa inšpiráciou a všetko ma naučila. Pozdravujem ťa, priateľka moja.

…ako jednoducho a krásne sa deti môžu „vzdelávať“…“

Bola som nadšenec. Toby mal 4 roky a Tamarka 2 , keď sa začalo u nás kreovať nové prostredie pre deti.
Môj druhý život sa vtedy začínal o 19:00, keď som uložila deti a presedlala z maminy na výrobný stroj. Do noci som browsovala všetky stránky a sťahovala “milióny” materiálov a po nociach sme s Gustíkom vyrábali všetky pomôcky. Maľovali červeno – modré tyče, vyrezávali doštičky, vyrábali tieňové pexesá, abecedu, laminovali trojzložkové kartičky, jednoducho všetko. Chystali sme koberčeky a tácočky s pripravenými prácami. Nesmierne ma to bavilo. Odmenou boli nadšené a radostné deti.

Videla som, ako jednoducho a krásne sa deti môžu „vzdelávať“, rásť a posúvať sa v tom, čo ich prirodzene baví. Nie je v tom žiadna drina, ani nechuť. Len sa treba nechať viesť svojim dieťaťom – ako povedala pani Montessori. To bol i jeden z dôvodov, že sme sa v roku 2013 rozhodli pre homeschooling.

Nič nejde podľa predstáv. V škole im bude lepšie!

Pristihujem sa, ako nútim svoje deti niečo sa naučiť,
držím ich pri stole, aby už konečne napísali tú blbú vetu.“

Po tomto slobodnom období, kedy som načúvala svojim deťom a spolu sme si užívali radosť z poznávania sveta, prišla škola. Zrazu spoznávanie sveta a učenie doma – stalo sa nejakým zvláštnym, umiestneným v tabuľkách a v presne stanovenom čase. Sloboda a voľnosť sa začali vytrácať, keďže sme museli každý polrok prejsť komisionálnymi skúškami.

V tej dobe sa začala naša rodina, ako každá živá bunka rozrastať. Všetko sa začalo meniť. Nebola som schopná robiť nič ako pred tým – žiadne tácočky s pomôckami, projekty, zábava a hravosť. Sklamaná a smutná mamina. A keď je mamina nešťastná – všetci sú nešťastní.

Ocitám sa medzi dvoma kameňmi a neviem čo s tým. Pristihujem sa, ako nútim svoje deti niečo sa naučiť, držím ich pri stole, aby už konečne napísali tú blbú vetu…….
Prišla frustrácia, sklamanie – pocit že to nezvládam a že by sa v škole mali predsa len lepšie.

Svojim konaním som popierala všetky princípy, ktorým som verila. Takto som si to nepredstavovala! Chcela som tvoriť projekty, lapbooky, navštevovať múzeá… Bola som presvedčená, že tak to robí každá homeschoolerská mamina. To je predsa ten homeschoolerský prístup – jedna z tých výhod – robiť to zaujímavo a zábavne.

Moje predstavy sa rúcajú

Potom prišiel deň, ktorý zmenil môj pokrivený pohľad na seba i na spôsob, ako vzdelávať deti doma. Navštívili sme rodinu, ktorá už homeschoolovala dlhší čas. Konečne uvidím naozajstnú homescholovú rodinu, tešila som sa, bola som zvedavá na všetky tie projekty, nástenky, obrázky všade na stenách. Nevedela som sa dočkať všetkých odporúčaní a rád od tejto maminy, teraz už mojej priateľky.

Jej odpoveď ma šokovala a zrútila moju ružovú vežu predstáv.“

Po piatich minútach, ako sme prešli ich domčekom, spýtala som sa samej seba, kde to vlastne som? Nikde nič. Žiadne nástenky, abeceda na stene, či vláčik s číselkami,…

Mala som kopec otázok, ale nedostala som odpovede. Teda – nie tie podľa mojich predstáv. Moja prvá a tá najdôležitejšia otázka teda bola: „ Ako sa učíte? Ukážeš mi nejaké projekty?“

Nerobíme projektové vyučovanie. Nemáme projekty. Ráno si sadneme za stôl, vezmeme učebnice zo školy a ideme podľa nich.“ Jej odpoveď ma šokovala a zrútila moju ružovú vežu predstáv.

Pokračovala: „Toto je náš spôsob ako nám to vyhovuje. Ako to ja dokážem zvládať. Vieme, prečo sme sa rozhodli vzdelávať doma, a to je pre nás dôležitejšie, ako spôsob akým to robíme“

Tá istota, presvedčenie a pokoj, s akým to hovorila, niečo vo mne zanechalo. Niečo, s čím som sa predtým ešte nestretla. Nemala pocit viny, hanby – neniesla to bremeno, že niekto to robí tak a ona je horšia. Neniesla tú myšlienku – že chce dať svojmu dieťaťu viac ako dostane v škole. Netúžila sa nikomu vyrovnať, kopírovať iné spôsoby. Jej istota a hodnota bola v tom, že vedela kým je a prečo to robí. To ma fascinovalo.

Nechala som sa pritlačiť k múru svojimi vlastnými očakávaniami a predstavami…“

Ja som bola na tom druhom brehu myslenia. Túžila som dať deťom viac, pritom som však zabudla, prečo to robím. Nechala som sa pritlačiť k múru svojimi vlastnými predstavami a očakávaniami o tom, ako má vyzerať dobrá matka – vzdelávajúca deti doma. Nesplnené očakávania a nenaplnené predstavy vytvárali stres, tlak, porovnávanie, neskôr i pocit neschopnosti robiť to tým správnym spôsobom, ktorý som si vykonštruovala vo svojej mysli. Uverila som myšlienke: „Veď všetci to tak robia. Tak sa to predsa má robiť.“

Púšťam falošné predstavy a odovzdávam svoje očakávania. Mám vlastnú cestu. Po čase som si uvedomila, že „dať dieťaťu viac“ v domácom vzdelávaní, neznamená dať mu viac v spôsobe a v metódach vzdelávania.

To „viac“, spočíva v tom, čo nesie každá rodina. Niečo špeciálne a výnimočné, čo sa nedá skopírovať a vpasovať sa do toho. Mám vlastnú cestu. Aby som sa nezbláznila z akejkoľvek krízy, všetkých tých podnetov z vonku, predstáv okolia a toho, čo mi ponúka svet – vytvorila som si spôsob zostať v pokoji vždy, keď to budem chcieť zabaliť a poslať deti do školy. Pravdu povediac – je to môj manžel, ktorý ma prevádza týmito otázkami. Spoločne hľadáme cestu, zažívame víťazstvá v domácom vzdelávaní a sýtime sa tým, čo sa nám podarilo.

7 otázok – ktoré mi pomáhajú vrátiť sa na vlastnú cestu, a viem, že sa vďaka nim nezbláznim.

1. Prečo vzdelávam deti doma?

2. Aké očakávania som na seba položila a aké na mňa položilo okolie? – preč s nimi!

3. Akým falošným predstavám o vzdelávaní mojich detí som uverila?

4. Premýšľam o sebe ako o dobrej matke, ktorej hodnota nie je závislá na spôsobe vzdelávania?

5. Aké veci sa nám podarili, v čom naše deti podrástli?

6. Aká je naša momentálna rodinná situácia, na čo máme sily?

7. Aký spôsob a metóda „vzdelávania“ by nám teraz fungovala?

A keďže rodina je živý organizmus, neustále sa meniaci, nemohli sme zostať len pri jednom spôsobe učenia sa.“

A keďže rodina je živý organizmus, neustále sa meniaci, nemohli sme zostať len pri jednom spôsobe učenia sa. Menilo sa to – ako sa menila naša situácia, ako pribúdali deti, ako rástli, menili sa ich záujmy i osobnosti. Ale tiež ako sme sa menili my rodičia – naše myslenie i pozeranie na ne. Niekedy to bolo projektové vyučovanie, inokedy cestovanie, niekedy unschooling, ( a niekedy sme sedeli i za stolom a písali blbé vety

Každý organizmus žije v inom prostredí, vyživuje ho niečo iné, žije v iných podmienkach, potrebuje iné množstvo svetla, vody a inú potravu.

Preto čítam články a príspevky len ako inšpirácie a vyťahujem to, čo sedí nášmu organizmu.

Ak zápasíte vo svojej rodine s niečim podobným, chcem ťa povzbudiť, aby ste hľadali svoje jedinečné spôsoby. Nebojte sa tieto spôsoby meniť – keď prídu návaly dažďov, či víchrice z vonku, alebo sa vaša bunka začne rozmnožovať. Máš neobyčajnú rodinu v neobyčajnom svete – to si vyžaduje nájsť neobyčajný a tvoj jedinečný spôsob.

Ďakujem všetkým – ktorí zdieľate svoje skúsenosti, nápady a inšpirácie a tak obohacujete o živiny mňa a iné živé organizmy, ktoré sa zasadili do tejto hoomescholerskej pôdy.

Ak sa ťa článok dotýka, alebo si sa v ňom našla/našiel, či máš iné svoje vlastné pozorovanie – budem rada za tvoje zdieľanie v komentári pod článkom. Tak môžeš priniesť živiny a povzbudenie pre iné živé bunky.

Lebo nie sme sami.

autor: Janka Ugróczy

Podobné články

10 Comments

  1. Keď sa deti po karanténe vrátili do školy, mnohé si pochvaľovali domáce učenie. Janka – moja nevesta – sa pre domácu školu rozhodla už dávnejšie. Ako učiteľka / nemôžem napísať tradičnej školy, lebo stáročia boli deti vzdelávané a vychovávané vo svojej rodine a prvé školy zakladala Cirkev kôli sirotám a pre deti chudobných a negramotných rodičov / som pozorovala všetko, o čom tu s jej vlastnou úprimnosťou srdca píše. a Mnohé det z diaľky. Ako plynul čas a pandémia mi to potvdila – deti vzdelávané doma sú šťastnejšie, radostnejšie a samostatnejšie. A myslím, že o to nám ide 🙂

    1. Vďaka mami za reakciu. Tak ako som už písal ja, v člácku
      https://www.ugroczy.com/2020/07/dennik-dyslektickeho-dinosaura-cast-1/
      ja si zo základnej školy spomínam len to, čo si ma naučila ty doma 🙂
      Vezmi si, že nemčinu som sa naučil za 2 roky do takej úrovne, že keď som niekomu rozprával o filme čo som pozeral, tak som si nebol istý či bol po slovensky alebo nemecky. Na kurz nemčiny som chodil tuším v 3tej a 4tej triede a v podstate sme sa to doma učili spolu. Angličtinu si nevedela a ja som sa ju učil 7 rokov, než som začal rozumieť.
      A myslím si že tu nejde len o tie vedomosti ale spoznávanie ako také. Pri tebe som sa cítil bezpečne, šli sme mojím tempom a nebol som za blbého, keď som sa pýtal.
      Takže ďakujem:-)

  2. Ďakujem za krásny článok. Áno, do domáceho vzdelávania ideme s očakávaniami a s potrebou, dokázať svetu, že doma je to lepšie, kvalitnejšie, zábavnejšie. Očakávania a porovnávanie je presne to, čo prináša sklamanie. Nemusíme byť lepší, efektívnejší, kreatívnejší, musíme to byť len my, takí, ako v danom momente sme.

    1. Vďaka Janka za koment. Bolo by zaujímavé spraviť taký zoznam očakávaní, ktoré sme na seba ako domoškolácky rodičia uvalili a potom si to na nejakom stretku čítať a hovoriť si k tomu historky a prelomiť to jarmo ktoré to sebou nesie. A potom sa už len z chuti smiať:-)

  3. Vďaka vám za takú hĺbku vášho prežívania.
    Počuť, že aj niekto iný to má podobné a je to ok, je tak dobre 😁
    A teda, našla som sa úplne.
    Vaša šiesta otázka bola pre mňa prelomová.😊
    Lebo som prestala žiť to, že homeschooling nám má pomôcť každú situáciu si vychutnať a zvládnuť v láske a nie vyčítať si,že v niektorých ťažších a náročnejších momentoch neplníme očakávania , moje🙈
    Tiež som považovala hs za možnosť dať najlepšiu formu a nie ako dar a najlepší spôsob, ako prežiť v neustále zväčšujúcej sa bunke😁😁

  4. Výborne napísané.
    Ono ale tie naše očakávania niečoho lepšieho pre naše deti často vyplýva z očakávania okolia. Ja som sa veľakrát stretla s tým ako šli cudzíľudia zisťovať úroveň vedomostí mojich detí..niekedy to potom skĺzne do porovnávania a spochybňovania vlastných ciest a preceňovania vlastných síl…
    Každý má vlastnú cestu a preto je homeschooling krásny, lebo je rôznorodý

  5. Dakujem za živiny 😃
    My sme začali domáce vzdelávanie pred rokom, najstaršia dcéra je druhacka a druha nastúpi v septembri ako prváčka do domaškoly.
    Tiež ma niekedy pre padajú stavy úzkosti a zhrozenia nad sebou a mojimi reakciami, no ako píšeš, keď si v srdci v pokoji upracem a zodpoviem na základné otázky našej motivacie a k tomu si hodím šumivu tabletu magnézia 🙈, hneď je to lepšie. A najkrajsie na tom sú tie spokojne deti, ktoré majú stále čosi na práci. Niekedy keď sa pozerám na diela, ktoré vymysleli a vytvorili, tak mi je jasné, že na čosi také by popri školskej dochádzke nikdy nemali čas. Vďaka Bohu za to, ze môžme s deťmi tráviť takýto nenahraditeľný čas.

  6. My sme hs neplanovali, nam sa hs stal. Mame nadane dieta s Aspergerovym syndromom. Po 3 tyzdnoch v skole sme to vzdali a podali ziadost o domace vzdelavanie, ako docasne riesenie, kym vybavime administrativne zalezitosti s integraciou.
    Lenze teraz mam doma psychicky vyrovnane dieta, ucenie nam trva rovnako ako predtym domace ulohy a mozeme sa venovat 1000 inym veciam. Okrem pisania je uz syn v druhom polroku, v matematike nieco medzi druhym a tretim rocnikom, ale bez zapisu a formalizacie poznatkov. Na to mame ucebnice.
    Odmieta citat zo slabikara a citanky, ale ochotne cita encyklopediu o mackach a vsetky nadpisy vsade. Na Dusicky precital mena na vsetkych nahrobkoch, okolo ktorych sme presli. Treba mu slabikar?
    Nic nepripravujem, ale ucime sa stale. Ked mal crevnu virozu, citali sme o zaludku, crevach a traveni v detskej encyklopedii. V obyvacke mame pocitadlo, na ktorom vie scitovat a odcitovat do miliardy. Ked sa nauci spravne pisat cislice, naucim ho scitovat „pod seba“, princip uz ovlada.
    Docasne riesenie sa zjavne stane trvalejsim. Vdaka podpore starych mam mozeme chodit do prace obaja, ja aj manzel. Momentalne pracujem casto z domu, covid manazerom ukazal, ze to ma svoje vyhody.
    Mate skusenost, ci sa hs deti chcu vratit do skoly? Ako im to ide?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.