Denník dyslektického dinosaura

Nagelovaní chlapci a frajeri

Generácia Chaozzu

Obdobie života medzi 10tym a 15tym rokom som v predošlom článku “Rodič hrdina” opísal ako obdobie keď nerozumieš sebe, druhým, oni tebe a tak ďalej. Samozrejme to tak vôbec nemusí byť, ale u mňa to tak bolo. Proste chaos. A tak sa volala aj prvá hip-hopová kapela, ktorá bola všeobecne známa po Slovensku a Česku. Chaozz. Boli tu aj iné kapely ako JSS, Trosky, projekty Zvuk ulice a Zvuky ulice ale jediný kto zaplavil celý náš Československý svet boli oni. Parta Ce-Ha-A-O-Zet-Zet. Ich prvé dva albumy som vedel celé naspamäť. Ulicami sme sa niesli ako z ich videoklipu, na skateboardoch, korčuliach, strapatí, otrhaní, široké gate, graffiti, zdrhačky pred skinheadmi… 90te roky v Prievidzi boli ozaj chaozz.

Najhoršia vec čo sa nám mohla stať bola, keď sa objavili nagelovaní chlapci. Pozéri a komerčáci. Somári sprosti, zapravení, učesaní, fit, krátke rukávy čo obtiahli bicepsy, V-čkove výstrihy a úsmev na tvári. Jak sme ich nemuseli. A ani neviem prečo. Nepýtali sme sa. Proste komerčákov, nagelovaných chlapcov sme nemuseli. V 90tych platilo na uliciach prísne kastovanie. Vybral si si svoj štýl a prebral jeho hodnoty. S tými základnými si sa zrejme stotožňoval a ostatné neriešiš -preberáš myslenie tvojej skupiny a participuješ na všeobecnom záujme. Takže frajerov nagelovaných neznášaš.

Sen o frajerovi

Prešlo ďalších 15 rokov a ja som sa stal dospelákom. Mám deti, je mi v podstate jedno ako vyzerám, nemám čas a ešte k tomu musím chodiť do práce… Aj by som na nagelovaných chlapcov celkom zabudol. V tom sa mi ale sníval sen.:

Ale nejde ani tak o ten vonkajšok. Ten len „učesal“ to čo je vo vnútri.

Idem po sídlisku a som neskutočný frajer. Ale že fakt úplne, úprimne. Mám zo seba skvelý pocit, viem že všetko zvládnem, som neohroziteľný a dobre vyzerám. Niečo ako Antonio Banderas. Obtiahnuté rifle, košeľa, vo vrecku hrebeň a nagelované vlasy. Ale nejde ani tak o ten vonkajšok. Ten len „učesal“ to čo je vo vnútri. Neochvejná integrita a identita, schopnosť čeliť búrkam, výzvam a kde tu koho zachrániť. V tom sa zastavím, aby som si precvičil nejaké kopy. Priame, bočné, z otočky, vo výskoku. Všímam si že opodiaľ ma sleduje skupina dievčat a medzi nimi prekrásna Jana. Tá čo je teraz moja manželka, ale v tom sne to je ako keby som ju videl prvýkrát. Rovnako uchvátený jej prenikavým pohľadom, ako to bolo v skutočnosti. Ale nedbám. Teraz je čas precvičiť si kopy. Lebo možno už čoskoro bude potrebné ich využiť. Za Jankov pôjdem o chvíľu a budem sa snažiť získať si jej úsmev, srdce, dôveru… Úplne som to cítil ako všetko má svoj čas a svoje miesto. Koniec sna.

Precitnutie z chaosu

Nastal deň a jeho rutina + musím vyriešiť priestupky mojich detí a s Jankou sme sa včera trocha nepohodli – niekoľký deň po sebe. Nie že by sme boli povadení, len chce aby som sa k niektorým témam fundovane vyjadriť a asi so mnou zas nebude súhlasiť. Najradšej by som sa zahrabal do práce a nemusel tomu čeliť.

Precitám sám v sebe a snažím sa nahmatať pulz života skutočného frajera.

A tu sa mi zrazu vynorí ten sen. V srdci mi ožíva nezdolateľná energia toho frajera. „Ako by som reagoval v tomto svete keby som bol frajer?“ Ten pocit vo mne silnie a pretvára sa na konkrétne myšlienky, spôsoby a činy. Spomínam si, že keď som prekrásnu Janu spoznal, týždeň som nejedol, spať nebolo treba, všetko by som jej sľúbil (čo som aj urobil) a čelil som každej jej otázke. Prečo som to prestal robiť?

Precitám sám v sebe a snažím sa nahmatať pulz života skutočného frajera. Vtedy keď som ju spoznal som ním na okamih aj začal byť. Teda, aspoň som to skúsil. Len som nevedel presne čo to obnáša a aké to je. Až tento sen mi ukázal čo bolo skryté a skutočnú podstatu veci – srdca frajera.

– lebo frajer sa nebojí. Keď povie že niečo spraví, tak to spraví. A keď to úprimne spraviť nechce, tak to nespraví

– je usmiaty a má silu všetko vyriešiť

– nevyhýba sa ťažkostiam ale im čelí

– je spokojný sám so sebou a ani ho nenapadne niekomu niečo dokazovať

– každý deň je pripravený znovu zapôsobiť na prekrásnu Janu a získať jej úsmev, srdce, dôveru…

– je sám sebou, na všetko má čas a na čo čas nieje, to počká

– vyzerá frajersky, a možno má aj nagelované vlasy. Pekne vonia a trénuje kop z otočky.

– a ešte mnoho ďalších vecí…

Zmierenie s nagelovaními chlapcami

Ako sa to vôbec stane? Že sa muž prestane snažiť veci zvládnuť? Prestane dobíjať srdce svojej ženy, zaujímať sa o drakov ktorých by rozdrtil a zabudne ako sa robí kop z otočky? Upadne do pasivity a nebodaj sa aj skrýva -v práci, za noviny, za telefón… Nemá čas sa poriadne upraviť a nagelovať si vlasy?

Bože môj, toto nechcem!!!

Šiel som sa prejsť do hory. Vynadal som svojim démonom, pohádzal pár kameňov a potrénoval kop z otočky. Chaos začal pomaly opadať a ja som skákal stále vyššie. V ten deň som sa zmieril s nagelovanými chlapcami a požiadal ich o odpustenie. Boli v pohode. Ako vždy. Nič nedokazovali a nič nepotrebovali vysvetľovať. Odporučili mi dobrý barbershop a podelili sa o svoj vosk na vlasy. Lebo že gél sa už nepoužíva. A tak som sa stal jeden z nich. Frajer čo má čas sedieť hodinu v kresle, kým ho holič upraví a viesť dôležité konverzácie o všetkom. A dal som si tri predsavzatia:

1. Každý deň si chcem získať úsmev, srdce a dôveru krásnej Jany

2. Nájdem si čas čeliť každej ťažkosti a budem sa pritom usmievať -nech si tá ťažkosť nemyslí, že má prevahu

3. Nikdy nezabudnem ako sa robí kop z otočky.

Autor článku: Gusto

Ak ťa článok zaujal, napíš mi do komentu tvoje pocity, daj lajk, článok zdielaj a prečítaj si aj rodič ako hrdina

Podobné články

2 Comments

    1. Janka ďakujem. Tak písať som písal už dávno pradávno. Len stav mojho povedomia o korektnosti gramatiky ma brzdil. alebo možno ešte nebol ten čas 🙂 a teraz už myslím že je. Ďakujem ešte raz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.