Kreatívne návody

Hra anjel – ako sa zamerať na druhých a vzájomnú pomoc v rodine skrze hru?

Boj s každodennými povinnosťami, či nútenou pomocou doma – je ďalším bremenom, ktoré ako rodičia nesieme. Občas zápasíme s odstrkovaním druhého súrodenca, či nechuťou zapojiť do hry všetkých.

Táto hra, ktorú si nesieme z táborových čias, nám pomohla zamerať sa viac na seba. A pomoc sa stala jednoduchšou a zábavnejšou.

Ako na to?

Potrebujete papieriky s menami vašej posádky: Každý večer si každý z nás vylosoval papierik, na ktorom bolo meno člena rodiny. Tento človek sa stal zverencom anjela, ktorý si papierik vytiahol. A tak sa každý z nás stal anjelom, ktorý sa staral o jedného člena rodiny. A čo je úlohou anjelov? Predsa chrániť nás, pomáhať nám a preukazovať priazeň.

Od tej chvíle je k tomuto človeku pozorný, venuje sa mu, pomáha mu,…..je to vždy na danom anjelikovi a jeho kreativite – ako sa zhostí svojej úlohy.

Pri spoločnej večeri sa rozprávame a hádame, kto bol naším anjelikom. Každý z nás musí povedať dôvod, prečo si to myslí. Je to tá najlepšia časť hry. Deti, i my hovoríme, kto bol k nám dobrý, čo pre nás urobil, alebo čokoľvek – čo sme si všimli. Deti veľakrát pomáhajú viacerým, aby zmiatli okolie a zamiešali karty.

Takto sa deti učia vyjadrovať a pomenúvať veci, ktoré sa počas dňa diali. Uvedomovať si, že byť pozorným – pomáhajúcim, nie je samozrejmosťou a treba za to ďakovať. Takže vždy ďakujeme svojim anjelikom za pomoc, ktorú nám počas dňa venovali.

Je to tiež výborná príležitosť ako spojiť súrodencov, ktorí nemajú k sebe až tak blízko – teda prirodzene netrávia spolu veľa času.

Anjelská pošta

Celá hra na anjelikov je spojená s anjelskou poštou, ktorá je u všetkých detí veľmi obľúbená. Motivuje deti písať, byť kreatívni, pozorní i tajní.

výroba anjelskej pošty

Ako na to?

Každý člen rodiny, resp. tí, ktorý sú zapojený do Hry anjelik, si vyrobia svoju poštovú schránku. Použili sme obálky, ktoré si vyzdobili, samozrejme podpísali a zavesili na pripravený špagát. A potom sme už len očakávali poštu od svojich anjelikov. Lístočky, obrázky, cukríky, či iné darčeky, ktorými anjelíci chceli potešiť svojho zverenca.

Deti sú veľmi kreatívne, a keďže chceli byť tajní anjelici, tak menili typ písma, tlačili obrázky. Náš ocko písal dokonca ľavou rukou, aby sa hneď neprezradil. A keďže deti chceli zmiasť účastníkov hry, robili poštu nie len pre svojich zverencov, ale i pre ostatných.

I táto aktivita môže byť príjemným spestrením rodinného života, či už ste v „ponorke“ alebo mimo nej.

Ak sa rozhodnete hru vyskúšať, budeme radi, ak sa podelíte o to, čo priniesla do vašej rodiny. Akým kreatívnym spôsobom deti či vy ste prejavovali priazeň alebo aké najvtipnejšie odkazy ste dostali či vyrobili.

Inšpirujme sa navzájom lebo RODINA NIE JE NUDA

ilust.foto: Jnsung Yoon

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.